top of page

Usein kysyttyä

YLEISESTI


Mitä Nia on?

Nia on tanssillista, nivelystävällistä ryhmäliikuntaa. Yksinkertaisissa liikesarjoissa on läsnä musiikki ja tanssin ilo, potkuja ja lyöntejä kamppailulajeista, sekä kourallinen kehonhuoltomenetelmiä.
 

Mistä Nia tulee?

Nia sai alkunsa Yhdysvaltain länsirannikolla 1980-luvun alussa. Fuusiolajin kehitti Debbie Rosas yhdessä silloisen miehensä, Carlos Aya Rosasin kanssa. Pari pyöritti menestyksekästä aerobic-studiota ja päätyivät kyseenalaistamaan "no pain, no gain"-mentaliteetin. He kokivat, että liikunta voi olla iloista, armollista ja tehokasta.

Mitä Nia tarkoittaa?

Nia oli alunperin lyhenne sanoista Neuro-muscular Integrative Action  ja Non-Impact Aerobics. Swahiliksi Nia tarkoittaa sattumoisin "tarkoitusta". Nia onkin ennen kaikkea tietoista, tarkoituksellista liikettä.

Kunka kauan Niaa on ollut Suomessa?

Nia rantautui Suomeen Laura Hellstenin toimesta vuonna 2003.

 

NIA-TUNNEISTA
 

Missä voin harrastaa Niaa?

Kaikki Suomen ajankohtaiset opettajat, tunnit ja tapahtumat löydät Niafinlandin sivuilta.

Haluan tanssia etänä! Mistä löydän Nia-verkkotunnit?
Tutustu Nia on Demand-suoratoistoon ilmaiseksi 2 viikkoa. Suomalaisten Nia-ohjaajien etätunnit löydät täältä.

 

Kenelle Nia sopii?
Nia toivottaa kaikki kehot tervetulleiksi - ikään, kokoon, sukupuoleen tai kuntoon katsomatta. Nia sopii sekä oheistreeniksi tukemaan muuta liikuntaa, että itsenäiseksi treeniksi ja harrastukseksi. Mikäli etsit matalan kynnyksen hyvänolonliikuntaa, jossa musiikki on tärkeässä osassa, Nia saattaa olla sinunkin juttusi.

Voinko harrastaa Niaa jos olen raskaana/juuri synnyttänyt/minulla on tekonivel/minulla on kipuja tai krooninen sairaus?

Voit, todennäköisesti. Niassa sinua kannustetaan ja ohjeistetaan aina tekemään juuri sen verran mihin milloinkin pystyt. Kokeilemalla se selviää! Kerro halutessasi tai tarpeen tullen ohjaajallesi erityistarpeistasi.

Mitä Nia-tunnilla tapahtuu?

Nia-tunti (45-75 min.) sisältää aina alkulämmittelyn, sykkeen kohottavan, energisoivan osion ja loppuvenyttelyn. Tunnin alussa ohjaaja esittelee tuntiteeman, johon voit halutessasi keskittyä harjoituksesi aikana. Ohjaaja liikkuu ryhmän kanssa tunnin läpi.

 

Mitä musiikkia Niassa käytetään?

Periaatteessa ohjaaja voi käyttää mitä musiikkia tahansa. Liikesarjat rakentuvat alunperin kuitenkin NiaSoundsin julkaisemien soittolistojen/albumien varaan. Niiltä löytyy elektroa, maailmanmusiikkia, poppia, rokkia, EDM:ää, teknoa, bluesia...


OHJAAMISESTA  JA LISÄKOULUTUKSESTA
 

Kuka voi ohjata Niaa?

Kaikki Nia-ohjaajat ovat lisensoituja ohjaajia.

Niaa ohjaava on käynyt vähintään ohjaukseen oikeuttavan Nia White Belt-koulutuksen.

Mikä on Nia White Belt?
Nia White Belt on noin viikonmittainen, kehokeskeinen wellness-viikko. Samalla se on peruskoulutus, Nian viidestä perusvyötasosta ensimmäinen. Koulutus on kaikille avoin, ja sen voi käydä ilman aiempaa kokemusta Niasta, ja ilman aikomusta opettaa. Koulutus järjestetään myös 16-viikkoisena nettikurssina.

Miksi Niassa puhutaan belt- tai vyötasoista?

Tieto- ja taitomäärä johon Nia perustuu ja jota Niassa käsitellään on valtava. Se on järjestetty temaattisesti vyötasoihin: Nia White Belt (The Art of Sensation - keho), Nia Blue Belt (The Art of Communication - kommunikaatio ja vuorovaikutus), Nia Green Belt (The Art of Teaching - tekniikka), Nia Brown Belt (The Art of Perception - energia) ja Nia Black Belt (The Art of Creativity - luovuus). Varsinaisia vyökokeita Niassa ei ole.

Etkö löytänyt vastausta hakemaasi?
Laita mulle viestiä.


 

bottom of page